Bakkie doen

Bakkie doen

Schrijven begint met luisteren

Voor mij was de corona-tijd niet ideaal. Als ik schrijf over een persoon of bedrijf dan ga ik bij voorkeur gezellig op de koffie, zodat ik de persoon en het bedrijf goed leer kennen. De sfeer proeven, wat voor kleren hebben ze aan, hoe is de inrichting, hoe spreken medewerkers elkaar aan, wie lopen er in en uit, gezichtsuitdrukkingen zien, zijn dingen die minstens net zo belangrijk zijn als horen wat er gezegd wordt. Hier kun je met je vragen dan ook op inspelen. Heel belangrijk voor bijvoorbeeld de ‘over ons’ op je website.

Schrijven begint namelijk met luisteren, proberen iemand te leren kennen. Iemand de kans geven zijn of haar verhaal te doen, zonder in de rede te vallen. Regelmatig hoor ik dan ook na afloop van een gesprek: “Ik vond het heel gezellig”.

Soms hoor ik dan wel eens iets dat niet voor ieders oren bestemd is zoals over psychische aandoeningen, ziektes, faillissementen of overlijdens. Natuurlijk vertel ik dit niet in een krantenartikel of in een ‘over ons’(tenzij hij of zij dat wil), maar ik vind het wel fijn dat iemand zich dusdanig op zijn gemakt voelt, dat hij of zij dit allemaal vertelt aan mij.

Gelukkig mag een ‘bakkie doen’ (met afstand) tegenwoordig weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.